MANIFEST EN DEFENSA DELS EQUIPAMENTS, PROFESSIONALS I SERVEIS D’EDUCACIÓ AMBIENTAL DE LA COMUNITAT VALENCIANA, DAVANT LA PANDÈMIA DE LA COVID 19

twitter

Actualment estem vivint una situació molt complexa i nova per a la ciutadania. La COVID-19 ens ha situat davant una emergència sanitària en la qual estan morint milers de persones i en la qual és prioritari reduir el nombre d’afectats per la pandèmia. En aquest escenari de crisi, és imprescindible un abordatge que tinga present una visió global de la salut que considere, no sols la salut física, sinó també els aspectes emocionals, psicològics i socials que té i tindrà, en el conjunt de la societat. Més enllà de les conseqüències econòmiques, altres efectes col·laterals estan afectant ja amb intensitat a determinats sectors vulnerables de la població.

El sector de l’educació ambiental en la Comunitat Valenciana generava més de 3.000 ocupacions abans d’aquesta crisi sanitària, amb professionals atenent programes educatius en equipaments en la naturalesa i un altre tipus de programes dirigits a col·lectius concrets o a la ciutadania en general.

Davant aquesta circumstància, pretenem cridar l’atenció sobre la difícil situació que està vivint la infància i l’adolescència, així com altres col·lectius vulnerables, i facilitar una proposta per a l’eixida del confinament de manera controlada i escalonada.

Tenint en compte la nostra funció com a servei públic, la nostra oferta va dirigida a tota la població, però especialment de manera prioritària als col·lectius més afectats pel confinament (infància, adolescència, persones amb diversitat funcional, persones en risc d’exclusió social, persones majors, etc.). Som una xarxa d’educadores i educadors ambientals que desenvolupen la seua activitat professional en empreses, entitats i equipaments públics o privats d’educació ambiental.

Entenem que és tasca de tota la societat la cerca de solucions a aquesta situació, per la qual cosa aquesta proposta es basa en la utilització de l’educació ambiental com a suport per a graduar, controlar i donar contingut educatiu a l’eixida del confinament.

Els Equipaments d’Educació Ambiental (EqEA) són recursos educatius situats en la major part dels casos en espais naturals o parcs periurbans i que compten amb espais oberts que garanteixen el necessari distanciament social i amb equips d’educadors i educadores ambientals amb coneixements, habilitats i disponibilitat per a organitzar i coordinar la iniciativa. Així, poden facilitar l’accés a la naturalesa i a l’aire lliure a les famílies i la resta de la població de manera coordinada, garantint el compliment de la normativa vigent i dels protocols de seguretat establits per les autoritats sanitàries i el comité d’emergència davant la COVID-19.

Reivindiquem, per tant, el paper dels equipaments, empreses, entitats i professionals, com a eina amb la qual dur a terme tant la desescalada després del confinament, com el necessari enfocament de la societat cap a una vertadera i assegurada transició ecològica, en coherència amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) marcats en l’Agenda 2030. En aquest camí cap al que s’ha donat a conéixer com la “nova normalitat” farà falta molta educació ambiental per a continuar afrontant la crisi global i l’emergència climàtica.

Per a tot això:

OFERIM
Tots els nostres serveis, amb la capacitat d’ajustar-nos a les exigències de les autoritats sanitàries i a les normes establides pel Consell.

DEMANEM
– Que l’administració autonòmica i les administracions municipals compten amb els nostres centres, empreses i serveis per a facilitar l’eixida de xiquets, joves, famílies i altres col·lectius, de manera controlada i escalonada. Per a això comptem amb més d’un centenar de centres i instal·lacions en espais urbans i en l’entorn natural, junt a milers professionals de l’educació ambiental i l’animació sociocultural.
– Que la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport en particular promoga i desenvolupe programes d’educació ambiental a l’inici del curs escolar 2020-21, durant tots els mesos del curs escolar, que incentiven les eixides i estades en la nostra xarxa de centres. D’aquesta forma, a més de promoure l’educació en els valors ambientals dels escolars, es col·laboraria amb el sosteniment econòmic de molts dels nostres centres i empreses, que d’una altra forma podrien estar abocats al tancament.
– Que les professores i professors i docents en general, ens reconeguen com a col·laboradors necessaris en la seua tasca educativa a les aules, perquè els facilitem, tant a docents com a estudiants, viure experiències en llocs oberts, cels nets, boscos i camps verds, on jugar i aprendre, com també incorporar la sostenibilitat en la “nova normalitat”.
– Que les famílies, en la mesura de les seues possibilitats, col·laboren i facen costat a aquest sector, optant per unes activitats d’oci educatiu, de turisme de naturalesa, sostenible i coherent amb la sostenibilitat que defensem i proclamem. Tenim la total seguretat que estarem preparats per a oferir-los unes eixides i estades vacacionals, d’oci i temps lliure, seguint els protocols més estrictes davant la COVID19.
– Que les administracions públiques competents posen els mitjans i recursos al seu abast perquè l’impacte sobre les ocupacions en educació ambiental no augmente la seua habitual precarietat. Necessitem que no es repetisca la magnitud del desastre que l’anterior crisi econòmica va provocar en aquest sector.

AVEDAM (Associació Valenciana de Educadors/es Ambientals) / AVEADS (Associació Valenciana d’ Educació Ambiental i Desenvolupament Sostenible)

Descàrrega del manifest en valencià MANIFEST_val

Descàrrega del manifest en castellàMANIFIESTO_cast

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s